Grunderna i träningslära

Träningslära betyder kort och gott läran om träning. Det innebär inte bara den fysiska träningen utan även kosthållning och vila. Tränar man mycket är det viktigt att man äter rätt och vilar emellan så man inte övertränar sin kropp. Riskerna med att träna för mycket och inte äta/vila rätt är att musklerna bryts ner istället för att byggas upp.

Vad är det positiva med träning?

Balansen i träning är vad det handlar om, eller som vi svenskar säger, ”lagom” är bäst.  Alla har olika mål med sin träning, det kan vara:

  • Bygga muskler
  • Bli starkare i kroppen
  • Gå ner i vikt eller upp i vikt
  • Få kondition
  • Bättre välbefinnande fysiskt och psykiskt

Hur som helst så mår alla människor bättre av att röra sig. Vid aktivitet så delar kroppen ut en belöning i form av endorfiner. Endorfiner är väldigt viktiga för att uppnå en balans i kroppens välbefinnande.

Hur ofta ska man träna?

Det är väldigt olika hur mycket man vill och klarar av att träna. Många som bestämmer sig för ett nytt sätt att leva och börjar träna, vill ibland lite för mycket och lägger upp träning i stort sätt varje dag. Det är väldigt lätt att motivationen sviktar då efter ett tag, och istället slutar med att man ger upp sin träning.

En lagom nivå att lägga sig på är ca 2-3 gånger i veckan. Då hinner kroppen återhämta sig emellan och man når ett mycket bättre resultat. Är man ute efter att gå ner i vikt är det en del som drar in på maten. Det slår oftast helt fel och träningen blir helt verkningslös. Maten är superviktig vid träning om man ska uppnå tillfredställande resultat.

Varför ska man träna?

Att träna bygger upp hela kroppen, inte bara utsidan utan även insidan i form av ett starkare skelett, bättre värden som t.ex. blodtryck. Tänk även på att det finns massor av vardagsträning som att gå i trappor istället för att ta hissen, promenader och gå eller cykla istället för buss/bil.

Skriv en kommentar