Fett, kolhydrater & protein – Vad är en sund kost?

För att långsiktigt kunna gå ner i vikt och leva ett hälsosamt liv så är kunskap minst lika viktigt som viljan. Här lär du dig det mest vitala för att kunna laga en sund kost.

Kroppen behöver kolhydrater, proteiner och fetter för att täcka sitt energibehov. Dessutom behöver kroppen näring i form av vitaminer och mineraler.

En bra kost ska innehålla alla dessa beståndsdelar. En person som tränar behöver i regel mer kolhydrater än andra och den som vill gå ner i vikt bör minska intaget av kolhydrater och fett, framför allt mättat fett. Enligt GI-metoden ska den som bantar i stort sätt undvika allt intag av kolhydrater och med gott samvete fortsätta att förtära fett.

Här följer en kort redogörelse för vad kroppen behöver, varför kroppen behöver det och vilken kost som är bra.

Kolhydrater

Kolhydrater är en viktig energikälla. Kolhydraterna bryts ner till sockerarten glykos i kroppen och är hjärnans enda bränsle. En bra kost ska gärna innehålla kolhydrater från frukt, bär, grönsaker, ärtor, bönor och linser. Dessa livsmedel är näringsrika, energisnåla och höjer inte blodsockret i för snabb takt. Den som vill gå ner i vikt bör hålla sig till denna kategori av livsmedel när det gäller kolhydrater.

Livsmedel som har ett högre energiinehåll (fler kalorier) än ovanstående, men som också har ett högt näringsinnehåll, är fullkornspasta, fullkornsris, couscous, potatis, nötter, fullkornsbröd och musli. Kombinationen av ett ganska högt energiinehåll och mycket näring gör det till en utmärkt kost för idrottare och motionärer.  Även för en person med normal förbränning (och som inte bantar) är det här en bra kost.

Kolhydrater som finns i godis, kakor, bakverk, glass, sylt, kex, sötat bröd, vitt bröd, chips med mera bör undvikas eller ätas mycket sparsamt. Dessa livsmedel är mycket energirika, men också mycket näringsfattiga och har en kraftig blodsockerhöjande effekt. Även vitt ris, vit pasta och nudlar räknas nu för tiden in i denna kategori. Personer som idrottar hård bör emellertid inte oroa sig för ris och pasta då idrottaren har ett stort behov av energi och förbränner snabb kolhydraterna.

Kostfibrer är kolhydrater som bidrar till att magen och tarmarna fungerar som de ska. Kostfibrer finns i fullkornsprodukter, rotfrukter, baljväxter (bönor, linser och ärtor), frukt och bär.

Protein

Proteinernas huvuduppgift är att vara byggnadsmaterial för kroppens celler såsom muskler, hormoner och immunförsvar. Om kroppen inte får tillräckligt med kolhydrater och fett används proteinerna till kroppens energiförsörjning.

Proteiner finns i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter och i vegetabiliska produkter som majs, ärtor, bönor och linser. Alla dessa livsmedel är bra kost.

Fett

Fett är en viktig energikälla, men är också viktigt för tillförsel av fettlösliga vitaminer och fettsyror. Animaliskt fett är mättat fett som finns i mejeriprodukter och bör användas sparsamt. Mättat fett har länge ansetts bidra till åderförkalkning, fetma och kärlkramp, något som på senare tid har ifrågasatts. Omättat fett anses däremot vara nyttigt och löser istället upp fettavlagringar i blodkärlen.

En kost bör innehålla enkelomättat fett som finns i fet fisk (såsom lax, makrill och strömming) och avokado. Enkelomättat fet som finns i olivolja och rapsolja är bra, men oljan ska inte vara raffinerad utan kallpressad. Även rapsolja finns kallpressad. Solrosfrön och nötter innehåller också nyttiga omättade fetter.

Vitaminer

Vitaminerna är en viktig näringskälla och är också viktig för kroppens ämnesomsättning.  Om du följer kostråden ovan får du i dig ditt dagsbehov av vitaminer som finns i frukt, grönsaker, oljor, animaliska livsmedel med mera.

Mineraler

Mineraler är också en viktig näringskälla och behövs för kroppens uppbyggnad. Även de viktiga mineraler du behöver finns med i kostråden ovan. Mineralen natrium finns i salt. Salt bör dock konsumeras sparsamt.

Slutligen bör det tilläggas att kroppen behöver enzymer. Enzymer är viktiga för kroppens hormoner och för matsmältningen. De hjälper även kroppen att ta upp vitaminer och mineraler. Enzymer finns i all slags kost, men förstörs till viss del vid tillagning. Ibland kan det därför vara bra att äta mat som inte blivit upphettad, gärna råkost vilket är en kost som inte upphettats över 42.5 C.

Skriv en kommentar