B12 Vitamin

B12 vitamin används i kroppen till bland annat produktionen av röda blodkroppar och nervsystemets funktion. Brist på B12 kan leda till blodbrist, trötthet och humörsvängningar.

B12 finns mest i animaliska produkter som kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter.  Därför kan veganer oftast behöva tillsätta B12 i form av tabletter för att fylla kroppens behov. Se alltid till att du inte lider av b12 brist.

Vilka grupper löper risk att ha brist på B12 vitamin?

Äldre människor har sämre förmåga att ta upp B12 så det är inte ovanligt att man serdenna brist hos dem. Likaså gäller det veganer som inte äter animaliska produkter. Man har också på senare tid sett brist på B12 vitamin hos unga flickor som inte äter tillräckligt med bra mat och menstruerar. Det är därför viktigt att hålla ögonen öppna på sitt barns välmående. Man ser också bristen hos alkoholister.

Hur märker jag om jag har en brist på B12 vitamin?

Det är från början inga tydliga tecken utan de kommer först när det gått en tid. Man kan vara observant på trötthet, dåligt minne, stickningar i händer och fötter, dålig aptit och illamående.

Vad kan jag göra om jag misstänker B12 vitaminbrist?

Du ska först och främst kontakta din läkare för att utesluta allvarliga sjukdomar. Tänka på vad du äter och tillföra kroppen produkter som innehåller mycket B12 vitamin. Man kan också under en tid tillföra kroppen B12 i tablettform. Kvinnor som menstruerar kan äta B12 under sina menstruationer.

Skriv en kommentar